Основни гобленарски бодове

Гобленов бод

Гобленовият бод се изработва като в едно квадратче се ушива само един диагонал. На практика това е един от най-лесните бодове и го има на много места в бродериите, а в някои бродерии е основен или единствен бод. Той е много нежен и ефирен като част от красотата се получава и от това, че тъканта на плата прозира и дава много ефирен вид на бродерията.

При гобленовият бод обикновено в инструкциите на комплектите е указано дали трябва да се шие с една или с повече нишки. Това ще ви даде по-плътен или по-прозрачен вид на бродерията.

Кръстат бод

При кръстатия бод се ушиват и двата диагонала на квадратчето независимо на каква панама е. Той е най-широко разпространен в момента в бродериите, защото дава въможност да се постигнат наситени и много ярки цветове. Така се изважда пълният потенциал на ицбраният конец и дори може да се добие игра с релефа, когато се комбинира с други видове бодове.

Бродерията с кръстат бод е страст за някои хора - идеята да пренесат дизайн и да го превърнат в абстрактно изкуство върху плат с цветни конци е нещо, което задейства тяхната креативност голямо време - както е за мен. Но хората са кръстосани шевове от около 500 г. сл. Хр.

Кръстчетата се нанасят по предварително начертана схема. Ето защо той се нарича преброен кръстат бод. Кръстатият бод изобщо не е сложен.

Щампован кръст бод - по този начин можете да направите кръстат бод по по-опростен начин - т.е. ако имате дизайн, който е отпечатан върху тъканта. Такива са обикновено щампираните панами и гоблените възглавнички. В този случай не трябва да броите шевовете.

Обтегнат бод

Холбайн бод